Stal gatunku 201: cechy, zalety i zastosowania.
Stal gatunku 201 zawiera około 16-18% chromu, 3,5-5,5% niklu, przy większej zawartości manganu (do 5,5%) i mniejszych proporcjach pozostałych pierwiastków.
Główne zalety stali gatunku 201:
- Cena. Główną zaletą tej stali jest bardziej przystępna cena niż 304.
- Ma wyraźne właściwości magnetyczne, co jest ważnym punktem w niektórych zastosowaniach.
- Znakomicie nadaje się do wytwarzania wyrobów o różnych skomplikowanych kształtach, gdyż doskonale nadaje się do obróbki.
- Chociaż stal 201 jest mniej odporna na korozję, nadal może być szeroko stosowana w różnych dziedzinach.
Wady stali 201:
- W porównaniu do gatunku 304, stal 201 ma znacznie niższą odporność na korozję.
- Nie zaleca się stosowania w środowiskach agresywnych.
Pomimo swojej specyfiki, gatunek stali 201 ma szeroki zakres zastosowań, służy do wykonywania:
- elementów konstrukcyjnych i urządzeń dla przemysłu spożywczego i chemicznego;
- rur i kształtek;
- części samochodowych;
- przyrządów medyczne;
- naczyń i sztućców;
- materiałów budowlanych i wykończeniowych.
Stal 201 jest tańszą alternatywą dla stali gatunku 304. Znajduje zastosowanie tam, gdzie nie jest wymagana wysoka odporność na korozję, wymagana od droższych gatunków stali.
Stal gatunku 304: cechy, zalety, zastosowanie.
Następna jest stal gatunku 304. Zawiera około 18% chromu i 8% niklu, a także niewielkie ilości manganu, krzemu i innych pierwiastków. Jest to jedna z najpopularniejszych opcji stali, która ma ogromny zakres zastosowań.
Zalety stali gatunku 304:
Wysoka wytrzymałość i odporność na korozję. Stal ta doskonale nadaje się do stosowania w różnych środowiskach.
Doskonałe przetwarzanie. Nadaje się do tworzenia produktów o różnej złożoności.
Wytrzymałość cieplna. Stal gatunku 304 z łatwością wytrzymuje wysokie temperatury do 1450°C
Higiena. Wyroby stalowe charakteryzują się gładką, gęstą i pozbawioną porów powierzchnią, która utrudnia namnażanie się bakterii i innych mikroorganizmów, a także jest łatwa w czyszczeniu.
Nietoksyczność. Stal ta jest nietoksyczna, dzięki czemu jest bezpieczna w kontakcie z wodą i żywnością.
Oczywiście są też wady:
Koszt. W porównaniu do stali gatunku 201, stal 304 jest średnio o 20-30% droższa.
Chociaż stal 304 jest nierdzewna, ma słabe właściwości magnetyczne, co może być ważne w niektórych zastosowaniach.
Stal nierdzewna 304 ma wiele zastosowań, oto kilka:
W kuchniach. Służy do wyrobu naczyń, zastawy stołowej, zlewozmywaków, lodówek i innych akcesoriów.
W szpitalach. Wykonuje się z niego narzędzia chirurgiczne, sprzęt do sterylizacji, meble i wyroby sanitarne.
W przedsiębiorstwach spożywczych. Do przetwarzania i przechowywania żywności.
W wielu innych obszarach: apteka, restauracje itp.
Stal nierdzewna gatunku 304 to higieniczny, mocny i trwały materiał, który jest aktywnie wykorzystywany w różnych dziedzinach, szczególnie tam, gdzie ważna jest czystość.
Stal nierdzewna do wykonywania instalacji kuchennych: co jest lepsze?
Bez wątpienia stal gatunku 304 jest najlepsza do produkcji zlewozmywaków i baterii kuchennych. Takie produkty są odporne na korozję, wpływy chemiczne i fizyczne, mocne, a także higieniczne. Instalacja rurowa ze stali nierdzewnej 304 to trwałość i odporność na zużycie.
Większość zlewozmywaków i baterii kuchennych wykonanych ze stali nierdzewnej 304 posiada stylowy wygląd i doskonale uzupełnia wnętrza nowoczesnych kuchni.
Chociaż stal gatunku 304 jest droższa niż gatunek 201, lepiej nadaje się do produkcji wyrobów sanitarnych.